Bespaar jezelf honderden euro’s en de wereld een afvalberg door anders om te gaan met je menstruatie

We zitten in een crisis: zowel in financieel als in milieu/ecologisch opzicht. Als je wilt dat dit veranderd is het laatste wat je moet doen op anderen wachten tot zij dit voor je oplossen. Nee, ga zelf aan de slag!

Een van de gebieden waarop je als vrouw een steentje bij kan dragen is nadenken over je gebruik van maandverband en tampons. Veel vrouwen staan er niet bij stil dat een gemiddelde vrouw ongeveer 10.000 tampons of maandverband in haar leven verbruikt. Reken maar eens mee:

Je bent gedurende je leven gemiddeld 12 keer per jaar ongesteld, gedurende ongeveer 40 jaar (van je 12e t/m 52e jaar). Dat is dus 480 keer ongesteld. Gedurende één menstruatieperiode ben je ongeveer 5 dagen ongesteld. Dat maakt dat je tijdens je gehele vruchtbare leven 2.400 dagen ongesteld bent. Op een dag zal je ongeveer 4 á 5 keer wisselen van maandverband of tampon. Hiermee kom je dus voorzichtig geschat op een gebruik van 10.000 tampons of maandverband gedurende je vruchtbare leven.

En wat dacht je dat het gebruik van maandverband en tampons je kost?

Een tampon kost ongeveer 0,17 eurocent p/stuk. Een maandverband kost ongeveer 15-25 cent per stuk (bekende merken). Je bent gedurende je vruchtbare leven een vermogen kwijt aan maandverband of tampons, reken maar op ongeveer €2.000,-.

Milieuvriendelijke en voordelige oplossing voor tampons en maandverband

Voor deze dure, enorm grote afvalberg die je creëer met het gebruik van tampons en maandverband is een voordelige en milieuvriendelijke oplossing voorhanden: de menstruatiecup. 

Een menstruatiecup is een herbruikbaar bekertje, gemaakt van medische kwaliteit silicone. Eén van de vele pluspunten van een menstruatiecup is dat je de cup maar 2 tot 3 keer per dag hoeft te verschonen en niet meer na hoeft te denken of je wel genoeg schone tampons of maandverband bij je hebt. Een menstruatiecup kan zo’n 10 jaar meegaan. Dus met de aanschaf van één menstruatiecup bespaar je 2.500 tampons of maandverband!

Ook bespaar je op al het verpakkingsmateriaal van tampons en maandverband. Elke tampon is gewikkeld in cellofaan, iedere maandverband in een apart plastic zakje. Daaromheen zitten weer zakjes en/of doosjes. En wat dacht je dat er nodig is voor de productie en het vervoer van tampons en maandverband? Dit alles belast het milieu flink.

Voor één vrouw scheelt het een berg afval als zij de menstruatiecup gebruikt. Zie je het al voor je wat het zou schelen als alle vrouwen een cup zouden gebruiken?

Een menstruatiecup is een voordelig alternatief voor maandverband en tampons

Maar niet alleen het milieu is er bij gebaat als je een menstruatiecup gaat gebruiken, ook je portemonnee is hierbij gebaat. Een menstruatiecup kost tussen de 25-30 euro. Die investering heb je snel weer terugverdiend. De kosten zijn al gelijk na ongeveer 7 menstruaties waarbij je tampons gebruikt en ongeveer 5 menstruaties waarbij je duurder maandverband gebruik. Daarna is het puur besparen met je menstruatiecup. Voor meer informatie: cupsenzo.nl

Author: admin

Geef een reactie