Hoe gebruik je een menstruatiecup?

Bekijk de korte video:

De menstruatiecup inbrengen

Was je handen voor je een menstruatiecup inbreng of verwijderStap 1: Was eerst je handen met een milde, niet-geparfumeerde zeep en water. Door de cup nat te maken vergemakkelijk je het inbrengen. Je kunt hiervoor ook een glijmiddel op waterbasis gebruiken.

Twee manieren om je menstruatiecup te vouwen voor je hem inbrengtStap 2:Knijp de menstruatiecup plat en vouw hem dubbel, zodat je als het  ware een C krijgt (optie 1). Een andere vouwtechniek is om één kant van de cup in te duwen (optie 2).

Stap 3: Houd de menstruatiecup stevig in opgevouwen positie. Breng de cup niet zo hoog in als een tampon, je kan hem laag in de vagina plaatsen.

Als je hem ingebracht hebt laat je de cup los. De cup gaat hierdoor weer open. Door de cup na het inbrengen wat te draaien zorg je ervoor dat hij goed open gaat. Controleer of de cup helemaal open is om lekken te vermijden. Dit doe je door met een vinger te voelen of de cup rondom open is. Als de cup namelijk rondom helemaal open is, ontstaat een licht vacuüm wat er voor zorgt dat er geen lekkage optreedt.

De menstruatiecup verwijderen

Stap 1: Voor het verwijderen van de menstruatiecup was je eerst je handen.

Stap 2: Verbreek het lichte vacuüm door zachtjes in het onderste deel van de cup te knijpen. Knijp de cup zachtjes in terwijl je hem eruit haalt (zo zorg je ervoor dat er niet opnieuw een vacuüm ontstaat). Je kunt de beker wat heen en weer bewegen om het eruit halen te vergemakkelijken. Gooi vervolgens de inhoud in het toilet of in de wasbak.

TIP: Leg eerst een wc-papiertje in het toilet voordat je de inhoud van je cup leeggooit. Dit zorgt ervoor dat het gemakkelijker weggespoeld kan worden.

Spoel de menstruatiecup zorgvuldig af met waterStap 3: Spoel de menstruatiecup eerst af met koud water en was het daarna zorgvuldig met warm water en milde zeep. Gebruik milde en parfum-vrije zeep voor het wassen.

Wanneer je geen water beschikbaar hebt kun je ook de cup schoonvegen met wat wc papier of met een speciale wipe. Was de beker dan de volgende keer als je hem verschoont.

Een nieuwe menstruatiecup in gebruik nemen

Als je een nieuwe menstruatiecup voor het eerst in gebruik neemt controleer dan of de luchtgaten in de menstruatiecup open zijn. Steriliseer de cup voordat je hem in gebruik neemt (zie Hoe reinig je een menstruatiecup?).

Steeltje

Het steeltje van de cup maakt het gemakkelijker de cup te pakken bij het verwijderen. Als de cup al laag zit kan het steeltje soms wat vervelend zitten. Kort hem dan gewoon in door er een stukje vanaf te knippen. Sommige vrouwen knippen hem zelfs er helemaal af. Kijk wel uit dat je niet in de cup zelf knipt. De Iriscup heeft een hol, zacht steeltje. De kans dat je bij dit merk last hebt van de steel is klein. De Naturcup heeft een rond kort bolletje als steel. Ook hierbij zal je hem waarschijnlijk niet voelen.

Als je er in het begin nog onzeker over bent, kun je er ook voor kiezen om naast de cup extra bescherming te dragen zoals een inlegkruisje of wasbaar maandverband. Je zult merken dat je snel meer vertrouwen krijgt en dit niet lang hoeft te doen.

Opbergen van de cup na je menstruatie

Na je menstruatie was je de cup zorgvuldig. Het gemakkelijkste is de cup daarna direct te steriliseren zodat hij klaar ligt voor de volgende keer. Als de cup goed droog is, kun je hem opbergen in het speciale opbergzakje van de cup. Bewaar je cup niet in een dichte plastic zak of luchtdichte verpakking. Hij moet namelijk kunnen ademen (om schimmelvorming te voorkomen). En bewaar hem op een plek op kamertemperatuur buiten direct zonlicht.

BESTEL NU EEN VAN ONZE MENSTRUATIECUPS VAN TOPKWALITEIT MET DE ZEER AANTREKKELIJKE VOORJAARSKORTING. OP=OP!