Menstruatiecup: ideaal voor vrouwen met tampon- of maandverbandallergie

Je zou het misschien niet zeggen maar de meeste vrouwen hebben wel eens te maken met vaginale klachten. Wat veel vrouwen niet weten is dat deze veroorzaakt kunnen worden door het gebruik van maandverband en/of tampon.

Hoe kan het interne milieu in de vagina verstoord raken door gebruik van maandverband of tampons?

De baarmoedermond en het slijmvlies van de vaginawand produceren continue een beetje afscheiding om de vagina vochtig te houden. Deze afscheiding is wat zurig en geeft bescherming tegen schadelijke bacteriën en schimmels. Door verstoring van dit interne milieu kunnen infecties gemakkelijker ontstaan. De vagina is hier erg gevoelig voor. Een infectie gaat meestal gepaard met een jeukend, schraal en/of branderig gevoel. In de meeste gevallen verandert de afscheiding wat betreft kleur en geur.

Tampons absorberen vocht. Hierdoor verstoren ze het interne, vaginale milieu. Tijdens de menstruatie ben je extra gevoelig voor infecties en tampongebruik verergert dit nog eens.

Een te sterk absorberende tampon kan beschadiging van de vaginawand opleveren. In de scheurtjes kunnen nadien allerlei bacteriën nestelen die op hun beurt voor een infectie kunnen zorgen.

Een andere mogelijke oorzaak is dat er een allergische reactie optreedt op het materiaal waarvan maandverband of tampons gemaakt zijn. Bij de productie van maandverband en tampons worden erg veel chemische stoffen gebruikt zoals chloor of andere middelen om het materiaal te bleken. Niet iedereen kan even goed tegen die stoffen en dat kan gaan irriteren. Dergelijke chemische stoffen zitten in bijna al het reguliere maandverband of tampons.

Verder zijn maandverband en inlegkruisjes echte broeiplaatsen voor bacteriën en schimmels waardoor infecties op kunnen treden. Ook bij weinig afscheiding moet je regelmatig verschonen.

Gezond alternatief voor maandverband en tampons tijdens de menstruatie

Voor vrouwen met een tampon- of maandverband allergie of voor vrouwen die gewoon een gezond alternatief willen voor tampons of maandverband is de menstruatiecup een uitkomst.  Menstruatiecups vangen het menstruatiebloed op en absorberen deze niet. Hierdoor wordt het interne vaginale milieu geheel intact gelaten.  De menstruatiecup is gemaakt van silicone.  Dit materiaal is anti-allergisch en anti-bacterieel, reageert niet met het menselijke lichaam en kan ook gebruikt worden door vrouwen met latex-allergie. De kans op een vaginale infectie door het gebruik van een menstruatiecup is daardoor erg klein. Lees meer over menstruatiecups op cupsenzo.nl

Menstruatiecup: hét gezonde alternatief voor tampons en maandverband

 

Author: admin

Geef een reactie